Intuïtief Leven

ECIW meditatie verbeteren

Hoe kan ik mijn meditatie verbeteren?

Vraag: Ik schrijf om hulp te vragen bij mijn meditatie. Vorig jaar had ik het gevoel dat ik in mijn meditatieve ritme zat, maar nu heb ik het gevoel dat ik die kwijt ben. Ik wil graag weten of er tips of suggesties zijn die me kunnen helpen. Ik probeer het ongeveer 10-15 minuten, maar zelden wordt mijn geest stil en rustig. De ervaring die je in een van je e-mails beschreef, is wat ik hoop dat meditatie me brengt: gelukzaligheid en vreugde. Ik ervaar veel vrede in mijn leven, maar ik weet dat het kan worden versterkt door meditatie. 

Liefs.


Antwoord:
Meditatie als beoefening is een tijd van stilte, een onbevangen
en onthecht kijken naar gedachten, en wegzinken voorbij de sluiers van het denken naar het licht daaronder, diep vanbinnen. Tijdens de beoefening is het belangrijk om mild voor jezelf te zijn, en als je aandacht nog steeds op de trein van de gedachtestroom springt, merk dit dan gewoon op en spring weer van de trein af.

In het begin, als de denkgeest ongedisciplineerd is, is het belangrijk om te beseffen dat elke inspanning of poging om gewoon te kijken hoe de trein voorbij rijdt, nuttig is. Begin op te merken dat de gedachtestroom altijd over het verleden of de toekomst gaat. Deze gedachten komen voort uit het geloof in lineaire tijd, en de sluiers van de tijd zijn de sluiers die het eeuwige heden lijken te verduisteren.

De ‘beoefening’ zelf omvat het geloof in tijd (d.w.z. oefenperioden en -intervallen), maar het doel is altijd om achter de sluiers van illusie weg te zinken. Misschien vind je het behulpzaam om een paar woorden te gebruiken om je meditaties mee te beginnen en die je helpen je op je doel te concentreren. In het begin kunnen woorden nuttige geheugensteuntjes zijn voor wat het is dat je verlangt, het doel dat je voor de oefenperiode voor ogen hebt.

Verlangen is de sleutel, en wanneer er weerstand is tegen de stilte is dat altijd slechts een aanwijzing dat de denkgeest niet in een staat van gereedheid is. Het is belangrijk om niets te forceren, anders zal er een gevoel van wrok of dwang ontstaan. De Gids binnenin kent de weg, dus sta open voor alle ideeën die op een vreugdevolle manier in je opkomen.

Aanvankelijk werd ik geleid om muziek- en meditatiebandjes te gebruiken die de Geest in mijn ervaring bracht. Deze hulpmiddelen voor meditatie waren altijd middelen waartoe ik me aangetrokken voelde, en ze hielpen de weerstand te verminderen en de bereidheid te vergroten. Ik stel voor om open te staan voor dit soort hulpmiddelen, en open te staan om de Geest sommige hulpmiddelen door jou te laten vinden.

'De Gids binnenin kent de weg, dus sta open voor alle ideeën die op een vreugdevolle manier in je opkomen.'

Ik denk dat het het belangrijkst is om duidelijk te zijn over het doel waarvoor de tijd elke dag gebruikt wordt, afgezien van de meditatieperioden. Het beste gebruik van tijd is aandachtig te zijn en vraagtekens te zetten bij overtuigingen en onderliggende veronderstellingen, want onbewuste overtuigingen bepalen wat wordt waargenomen.

Als je het in twijfel trekken van overtuigingen actief ontwikkelt, open je je denkgeest snel voor inzicht. Gedurende de dag tijd bewust goed besteden is een soort meditatie, en dit bereidt je voor op je meditatieperioden van afdalen in de stilte. Als je oefent en oefent, wordt meditatie synoniem met oplettendheid, met afgestemd zijn op de Geest binnenin, en wordt het continu.

Naarmate de denkgeest getraind wordt in het aandachtig zijn voor de Geest, wordt het perspectief waardoor je de wereld bekijkt steeds vrediger. Inzicht toont aan dat er los van het denken geen wereld is, en uiteindelijk dat er niets ‘buiten’ de denkgeest is.

Wat aanvankelijk een oefening lijkt, wordt verenigd in het bewustzijn. Alleen al het doen van de werkboeklessen van ECIW is een heel directe instructie voor het wegruimen van de weerstand tegen natuurlijke meditatie. Zorg alleen dat je geen uitzonderingen maakt op het toepassen van de dagelijkse les.

Zegeningen in dit vreugdevolle avontuur.

Liefs, 
David

Vind meer blogs hier over mind training.

Vind video’s met David op ons Nederlandse YouTube kanaal.

1 gedachte over “Hoe kan ik mijn meditatie verbeteren?”

  1. Dit was ook mijn ervaring. Inmiddels gaat het een stuk beter, zelfs mediteren in een gezamenlijke kamer. Momenteel verblijf ik in La Casa De Milagros(Mexico) in een 4 persoons kamer. En toen ik kwam vond ik het niet makkelijk om te mediteren aangezien ik snel ben afgeleid. Toen ik meer en meer mijn ongemakkelijkheid leerde los laten lukte het mij, nadat er nog maar 1 kamergenoot overbleef, om te mediteren. Maar ik merk dat ik nog snel wordt afgeleidt met name, zoals nu, ik zit buiten en anderen die ook hier verblijven, zijn aan het praten. Om dan gefocust te blijven! Ik vertrouw erop dat het mij zal gaan lukken om altijd gefocust te kunnen blijven. Voor mij is muziek ook heel behulpzaam of luisteren naar David’s teachings met mijn oortjes in. In mijn kamergenoot die deze week is vertrokken, herken ik nu hoe zij mijn getuige is geweest om te laten zien dat het mogelijk is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *