Intuïtief Leven

cup, beverage, hands holding

‘Ego-rust’ of werkelijke vrede? (David Hoffmeister)

Samenvatting vraag: Klopt het dat het voelen van ‘rust’ niet hetzelfde is als echte vrede?

Vraag (deel 1): David, laatst vertelde je, “Oordeel is een uitvinding van het ego om illusies te ordenen en zo een gevoel van rust te brengen in wat chaotisch lijkt.” Begrijp ik het goed dat we lijken te denken dat we rustig zijn in tijden van crisis, maar dat dat een onjuiste overtuiging kan zijn? Dat het geen echte vrede is ondanks dat we (ego) het zo interpreteren?

Antwoord: Ja, elk gevoel van rust dat gebaseerd is op controle of oordeel is schijn-vrede, want Liefde kent geen manipulatie of vergelijking. Liefde accepteert. Het ego verwerpt. Liefde oordeelt niet. Het ego is het geloof in oordeel. Het ego probeert oordeel te gebruiken om een gevoel van chaos onder controle te houden, maar meesterschap door oordeel is eigenlijk een poging tot meesterschap door angst. Alleen meesterschap door Liefde geeft authentieke en blijvende rust aan de bereidwillige mind. Het Perspectief van de Heilige Geest is een Perspectief van oordeelloosheid. De Heilige Geest kent de onmogelijkheid van het geloof in dualiteit en herinnert altijd aan Eenheid. 

Moge de Vrede van Christus op je stralen en je oneindig zegenen. 

Alleen meesterschap door Liefde geeft authentieke en blijvende rust aan de bereidwillige mind.

Vraag (deel 2): In een eerder bericht zei je, “Oordeel is een uitvinding van het ego om illusies te ordenen en zo een gevoel van rust te brengen in wat chaotisch lijkt.”

Wat je zegt klinkt zo waar, maar het idee van schijn-rust is me nog niet helemaal duidelijk. Ik kan alleen refereren aan mijn eigen ervaring van wat ik als rust ervaar. Wanneer ik in paniek ben, kan ik beslissen deze ervaring te veranderen door middel van mijn denken. Er lijkt eerst een oordeel nodig te zijn om verandering te brengen in een pijnlijke gedachte: zoals ik me nu voel vind ik niet fijn; ik kan deze gedachte weigeren en opnieuw kiezen. Dit lijkt erop alsof ik controle heb en geoordeeld heb en mijn gedachten aan het ‘manipuleren’ ben om vrede uit te nodigen. Dit vind ik interessant omdat ik het woord rust altijd met vrede heb geassocieerd.

Antwoord: Je kan de richting van je denken controleren. Kiezen om je af te stemmen op de Heilige Geest of op het ego is wat dit betekent. De mind heeft altijd controle over zijn gemoedstoestand. Het scenario is het verleden en het verleden kan niet gecontroleerd worden—alleen vergeven of vrijgelaten. Het verleden is letterlijk verdwenen.

Het wonder geeft echte Rust.

Een wonder is een beslissing, gemaakt met de Heilige Geest, om het onware als onwaar te zien. De Verzoening is het laatste wonder dat voor altijd een einde maakt aan keuze. Wonderen zijn onvrijwillig en Verzoening, het laatste wonder, is de acceptatie van de Correctie (dat de afscheiding nooit heeft plaatsgevonden).

Het wonder geeft echte Rust. De versie van het ego is de schijn-rust, een poging om beelden te herschikken of manipuleren en zo een gecontroleerd gevoel van rust te bereiken. Deze schijn-rust is altijd alleen maar een sluier die het diepere identiteitsconflict afschermt.

Dank je wel voor je bereidheid om de subtiliteiten van de mind van dichtbij te bekijken. De richting (oordeelloosheid) is duidelijk en de leiding van de Heilige Geest is zeker.

In Liefde,
David 🌷

2 gedachten over “‘Ego-rust’ of werkelijke vrede? (David Hoffmeister)”

  1. Mijn eerste reactie: oef! confronterend. In heftige tijden de kalmte bewaren lukt me steeds beter, o.a. door je gedachten en gevoelens te ordenen, ze te plaatsen mbv de metafysica van de Cursus (althans, voor zover ik het meen te begrijpen). Geeft me inderdaad soort gevoel van controle en beheersing, overzicht en relatieve rust. Maar diepe vrede, vol vertrouwen en geluk kan ik dat niet noemen. De pijnschok die ik voelde bij het lezen van de vraag en David’s antwoord maakt me er nog meer van bewust waar mijn verlangen naar uitgaat – en waarvan ik nu weer meer geloof dat het mijn weg en bestemming is. Dank je wel vragensteller, dank je wel David, dank je wel websitemensen. Ik voel zo’n diepe verbinding nu, zo ondersteunend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *