Intuïtief Leven

Een cursus in wonderen les 85

ECIW werkboek les 85

Herhaling lessen 69 -70

Een cursus in wonderen werkboek lessen met gebed van David Hoffmeister

De tekst herinnert ons opnieuw aan het probleem en het antwoord (T11.VIII). Dit is een echo van onze recente werkboeklessen 79 en 80: ‘Laat me inzien wat het probleem is, zodat het kan worden opgelost’ en ‘Laat me inzien dat mijn problemen zijn opgelost.’ 

Het probleem van de wereld, het probleem van de kosmos, alle problemen, zijn één probleem: het geloof dat het voor de Zoon van God mogelijk is de Vader te verlaten. Het probleem is het geloof dat de Christus de Hemel zou kunnen verlaten en een nieuwe identiteit in tijd en ruimte zou kunnen aannemen, in tegenstelling tot de geestelijke Identiteit die God als eeuwig, liefdevol, onschuldig en vrij geschapen heeft. 

Geen enkele gedachte die de wereld onderwijst is waar. De eenvoud van de Cursus ligt in de aanvaarding van deze ene ervaring. En met de aanvaarding van de Verzoening zal alles wat gemaakt is vergeten zijn – het goede, het slechte, het juiste, het onjuiste, het ware, het onware, de wereld van tegenstellingen, zal vergeten zijn. En dan zal zelfs de werkelijke wereld, de vergeven wereld, de gelukkige droom, uit het zicht verdwijnen en blijft alleen de Liefde over. De Hemel is alles in alles. 

Ons is dus getoond dat we de wereld verkeerd hebben waargenomen, dat we beelden hebben waargenomen die geen steek houden. ‘Niet één gedachte die geloofd wordt is volkomen waar. En Jezus zegt ons dat de erkenning hiervan ons doortastende begin is. Hij zegt: ‘Je hebt grote behoefte aan onderricht in waarneming, want je begrijpt niets. Erken dit, maar aanvaardt het niet, want begrip is je erfgoed.’ 

Vandaag volgen wij de Leraar, de Trooster die de slapende denkgeest is gegeven. De Heilige Geest is het Antwoord van God. En vandaag kom ik tot de zeer simpele vraag: ‘Wil ik het probleem of wil ik het antwoord?’ 

‘Kies voor het antwoord en je zult het ontvangen, want je zult het zien zoals het is, en het is al van jou.’ 

Wij zullen om het antwoord vragen en wij zullen het ontvangen. Wij zullen kloppen op de deur van het Koninkrijk der Hemelen en de deur zal geopend worden. Wij begrijpen niets van deze wereld. Wij zullen niet bang zijn voor de werkelijke wereld, voor het antwoord van de Heilige Geest op alle vragen die het ego kan stellen. 

Onze Identiteit is ons antwoord. We zullen die Identiteit zien in iedereen die we vandaag ontmoeten, en het zien in onszelf. We zullen onszelf aanvaarden zoals we werkelijk zijn. 

Elke liefdevolle gedachte is waar. Elke liefdevolle gedachte is afkomstig van onze Bron, onze Schepper, en van het wezen dat ons Zelf is, de Christus. 

Vandaag zullen we de wisselende waarneming die onze broeder van zichzelf heeft, niet aanvaarden. We zullen onze heelheid aanvaarden, en de heelheid aanvaarden van iedereen en alles. En als we vandaag in een broeder iets zien wat ons ergert, dan rukken we die ergernis uit onze denkgeest, en we worden niet langer door Christus geërgerd. 

Christus is onze werkelijkheid en alleen een verkeerde waarneming door het ego kan een ergernis teweegbrengen. 

Wij zullen vandaag alle ergernissen, alle oordelen, loslaten en de werkelijkheid aanvaarden precies zoals zij is. Wij zullen alle verkeerde interpretaties loslaten ten gunste van de werkelijkheid, en de angst daarmee zien verdwijnen. In deze glorieuze staat van denkgeest, van geluk en vreugde, zijn alle spoken en monsters en draken weg. 

Nu kunnen we lachen om deze dwaze gedachten en er voor altijd vrij van zijn. Vandaag ruilen we onze angsten voor de waarheid. In alle eerlijkheid en in alle eenvoud zullen we onszelf zien zoals we werkelijk zijn, zoals God ons geschapen heeft. We gebruiken de twee ideeën uit het werkboek vandaag om onze denkgeest te bevrijden van grieven, en de verlossing in onze eigen denkgeest te aanvaarden waar die altijd al is geweest:

Mijn grieven verbergen het licht van de wereld in mij.

‘Laat ik dit niet als een belemmering voor mijn zicht gebruiken.
Het licht van de wereld zal dit alles wegschijnen.
Ik heb dit niet nodig. Ik wil zien.’

Mijn verlossing komt van mij.

‘Laat dit me niet ertoe verleiden mijn verlossing buiten mij te zoeken.
Ik zal dit niet mijn gewaarzijn van de Bron van mijn verlossing laten doorkruisen.
Dit heeft niet de macht om verlossing van mij weg te nemen.’

Amen.

Beluister hier David’s lezing en toelichting in het Engels

←  Les 84  

Les 86  →  

1 gedachte over “ECIW werkboek les 85”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *