Intuïtief Leven

ECIW werkboek les 50

Ik word gedragen door de Liefde van God.

Een cursus in wonderen werkboek lessen met toelichting van David Hoffmeister

Dit is vandaag een gouden kans om ervoor te kiezen afhankelijk te zijn van God, ervoor te kiezen te luisteren naar de Heilige Geest en ons te laten leiden, niet in sommige dingen maar in alle dingen, zonder uitzondering. 

Dit is waar we de omslag maken van waakzaamheid naar vrede (T7.VI), waar we de omslag maken van het waarnemen van twee werelden, van het geloven in twee denksystemen: een van liefde en een van angst. 

We nemen stelling in de denkgeest, we wijden ons zó volkomen, zó volledig aan de juiste gerichtheid-van-denken, aan het volgen van de Heilige Geest, dat we een toestand ervaren van totale onkwetsbaarheid, totale heelheid, de vergeven wereld, de gelukkige droom, de vredige waarneming van de hele kosmos in dit ogenblik – alles vanuit dit ogenblik, zonder uitzondering. 

En onze denkgeest verschuift naar een natuurlijke staat van rust, zonder de noodzaak om waakzaam te zijn tegen het ego en vóór God. We rusten in de zekerheid van één enkel verenigd doel, één duidelijke bedoeling die ons leidt, die ons draagt. Dit is vandaag een zeer, zeer, zeer praktische toepassing van het ervaren van de Liefde van God. 

Wij proberen niet de wereld te beheersen, wij proberen niet lineaire tijd te begrijpen of de wetten van de wereld te doorgronden. Wij worden gedragen door de Liefde van God. Elke ademhaling is een symbool dat door de Heilige Geest wordt gebruikt. Elk stukje voedsel dat door een lichaam wordt gegeten; elke plek waar het lichaam zich ’s nachts zou kunnen neerleggen; elke vorm van hulp die uit vele verschillende richtingen in deze wereld lijkt te komen; alles kan worden samengevat in het heel eenvoudige idee: ‘Ik word gedragen door de Liefde van God.’ 

Dit idee bevrijdt de denkgeest van zorgen over werk, over schulden, alle zorgen over overleven. De aanvaarding van dit idee, geheel en waarachtig, bevrijdt de denkgeest in een ogenblik.

Het is het overdragen van alle symbolen van de wereld aan de Heilige Geest, en zeggen: ‘Dit heilig ogenblik is wat ik aan Jou geef. Neem Jij de leiding. Breng mij alle symbolen die mij helpen om te ontwaken tot Gods Liefde. En neem alle symbolen van mij weg die een belemmering zijn. Laat me zien dat de symbolen in en op zichzelf geen betekenis hebben; dat geld niets betekent; dat voedsel niets betekent; dat reizen niets betekent; dat niets in vorm iets in en op zichzelf betekent; dat het allemaal een prachtig decor is, om getuige te zijn van volmaakte veiligheid, volmaakte geborgenheid, volmaakte liefde, volmaakte zekerheid.’

Dat is het enige doel waartoe de symbolen dienen. 

Er is geen afhankelijkheid van de symbolen. De symbolen vertegenwoordigen slechts het doel in de denkgeest – als het doel is om te vergeven en open te staan voor de Goddelijke Liefde. Goddelijke Voorzienigheid is de wet van God, de wet van Liefde. In alles wordt gemakkelijk en natuurlijk voorzien, zonder uitzondering. Daarom halen we vandaag een passage uit de tekst van Een cursus in wonderen aan; we brengen het in onze gedachten: 

‘Als je eenmaal Zijn plan aanvaardt als de enige functie die jij vervullen wilt, zal er niets zijn dat de Heilige Geest niet voor jou zal regelen, zonder inspanning jouwerzijds. Hij zal jou voorgaan en je pad effenen, en geen stenen op je weg laten liggen waarover jij struikelen kunt, noch obstakels die je weg versperren. Niets dat je nodig hebt zal jou worden onthouden. Er is niet één ogenschijnlijke moeilijkheid die niet zal wegsmelten voor je die bereikt. Jij hoeft over niets na te denken, en je mag over alles onbekommerd zijn, behalve over het enige doel dat jij vervullen wilt.’  (T20.IV.8:4-8) 

Zonder inspanning jouwerzijds zal Hij jou voorgaan en je pad effenen, en geen obstakels laten liggen die je weg versperren; dit is de betekenis van ‘Ik word gedragen door de Liefde van God’. 

Het betekent dat niets dat je nodig hebt je zal worden onthouden. Het betekent dat niet één ogenschijnlijke moeilijkheid niet zal wegsmelten voor je die bereikt; dat je over niets hoeft na te denken, je over alles onbekommerd mag zijn, behalve over het enige doel dat jij vervullen wilt. De Heilige Geest zal in alles voorzien wat je nodig hebt, en zal het vernieuwen zolang je het nodig hebt. 

Maar de Heilige Geest wil niet dat je in de tijd blijft dralen. Dat is niet Gods Wil voor jou. Dat is niet jouw heilige wil. De heilige Zoon van God is niet bedoeld om in de tijd te blijven dralen, maar om te verblijven in de eeuwigheid, in de Ik-ben-heid, waarheid, heiligheid en volmaakte onschuld. Vandaag gedenken wij dit en danken wij, terwijl we zeggen: 


Ik word gedragen door de Liefde van God.

Beluister hier David’s lezing en toelichting in het Engels

←  Les 49

Les 51  →  

4 gedachten over “ECIW werkboek les 50”

  1. Het is inderdaad een diep geruststellende gedachte. Vandaag nu en dan gebruikt zodra ik me realiseerde dat ik zat te stressen: ‘dit nog even afmaken, straks die-en-die nog mailen’. En wat ik me ook nu en dan realiseerde: niet alleen ik wordt gedragen door de Liefde van God, maar de ander die ik nu en dan als lastig – zo niet irritant – ervaar natuurlijk ook….Wij zijn immers één.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *