Intuïtief Leven

ECIW werkboekles 25 – David Hoffmeister

Ik weet van niets waartoe het dient.

Een cursus in wonderen werkboek lessen met toelichting van David Hoffmeister

Dus de les van vandaag gaat verder dan die van gisteren. We begonnen in te zien dat alle perceptie werd bepaald door ego-doelen. En dan is de overduidelijke stap het intrekken van de betekenis van elk doel, het intrekken van de betekenis van elke eis, elke verwachting, elke betekenis die aan de wereld van beelden werd gegeven, omdat al deze valse ego-doelen en betekenissen het bewustzijn van één simpel feit blokkeren: alles is in jouw hoogste belang.

Eerst werd ons door Jezus verteld dat we in geen enkele situatie ons hoogste belang zien. En nu, vandaag, wordt ons dit verbazingwekkende feit verteld, dat alles in jouw hoogste belang is; en hij gaat verder door te zeggen dat dat is waartoe het dient – en dat betekent dat
alles in jouw hoogste belang is – dat is de bedoeling ervan, dat is wat het betekent. Deze erkenning dat alles in je hoogste belang is, is de betekenis van vergeving. Alle dingen werken samen ten goede. Zonder vergelijking zijn alle dingen even aanvaardbaar. Alles waar ik om vraag, ontvang ik zoals ik heb gevraagd. 

Alle dingen werken samen ten goede. Hierop bestaan geen uitzonderingen, behalve naar het oordeel van het ego. En het ego bestaat niet. Deze werkboekles nummer 25 is een echo van de leer uit de Bijbel: ‘Alle dingen werken samen ten goede voor hen die de Heer liefhebben’ – voor hen die afgestemd zijn op de Heer, voor hen wiens enige doel gemoedsrust is, wiens enige doel geluk is. Die afstemming brengt een ervaring met zich mee: alle dingen werken samen ten goede.
 

En wat te denken van al dat streven naar een doel waar we het gisteren over hadden? Jezus vertelt ons dat dit alles voortkomt uit persoonlijke belangen, en hij voegt daar aan toe: ‘Je hebt geen persoonlijke belangen.’ Daarom is in ‘De vier inzichten’ van Miguel Ruiz een van zijn inzichten: ‘Neem niets persoonlijk’ – want niets is persoonlijk. Het ego is niet wie we zijn. Jezus zegt: ‘Deze verkeerde vereenzelviging ontneemt jou het vermogen van iets te begrijpen waartoe het dient. Als gevolg daarvan zul je het onherroepelijk misbruiken.’ 

Dus geloven in het ego betekent niets begrijpen en alles misbruiken. Dat is de schijnbare prijs van geloven in het ego. Het is in werkelijkheid geen prijs, maar het is een prijs in het bewustzijn – het kost je het gewaarzijn van vrede. 

En hij zegt dat als je dit gelooft, als je ervan overtuigd bent dat je niets begrijpt en alles misbruikt, dan zul je proberen de doelen die je aan de wereld hebt toegekend in te trekken, in plaats van moeite doen ze te versterken. Je zult alle gevoel voor ambitie kwijtraken. Je zult alle gevoel van streven naar iets wat je nog niet hebt kwijtraken, want zoals we vandaag uit onze tekstlezing (T4.III) hebben geleerd, is wat je hebt wat je bent, wat je hebt is wat je altijd al bent geweest. Je hoeft niet te zoeken naar je identiteit, je hoeft geen doelen te halen om je identiteit te bereiken of te versterken. Identiteit is geschapen door de Geest, door God, en het hoeft niet te worden verbeterd. Je komt tot het besef dat er niet zoiets bestaat als zelfverbetering en dat dit ook nooit het geval is geweest. Je motivatie zal verschuiven van streven en najagen naar een acceptatie van wat-is, een tevredenheid. 

En dan geeft Jezus ons een mooi voorbeeld over het gebruik van een telefoon. Dat je de bedoeling wel lijkt te begrijpen op oppervlakkige niveaus; maar hij volgt dit op door te zeggen: ‘Maar bedoeling kan niet op die niveaus worden begrepen.’ Dus je denkt te begrijpen waar een telefoon voor is, denkt te begrijpen waar een auto voor is, een stoel, een tafel, een drankje, maar bedoeling kan op deze niveaus niet begrepen worden. Onthoud: het ego heeft deze niveaus verzonnen – alle niveaus zijn verzinsels van het ego. En Jezus vertelde ons in de tekst dat de enige schijnbare niveaus die niet met elkaar in strijd zijn, zijn de niveaus van de Drie-eenheid – de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. De reden dat ze niet conflicteren is omdat ze één Geest zijn. De Geest heeft geen niveaus, er zijn geen niveaus van Liefde; Liefde is constant, eeuwig, onveranderlijk.

Nogmaals, als we vandaag de les ‘Ik weet van niets waartoe het dient’ oefenen, laten we het dan oefenen zonder enig onderscheid te maken, waar we ook maar naar kijken. Jezus geeft ons enkele voorbeelden: let niet op dichtbij of veraf, belangrijk of onbelangrijk, menselijk of niet-menselijk, maar kijk rustig naar alles waar je oog op valt en denk dan aan: ‘Ik weet van niets waartoe het dient,’ oefen heel specifiek, heel langzaam, en ga verder met het volgende onderwerp. We bevrijden de denkgeest van onjuiste betekenissen, onjuiste doelen, het onjuiste streven. Dit is een oefening voor de denkgeest, dit is voor het trainen van de denkgeest, en onthoud dat dit voor gemoedsrust is, voor gewaarzijn van ware Identiteit:
 

Ik weet van niets waartoe het dient.

Beluister hier David’s lezing en toelichting in het Engels

←  Les 24  

Les 26  →  

6 gedachten over “ECIW werkboekles 25 – David Hoffmeister”

  1. Dit is weer zo mooi, als ik waarlijk niets meer persoonlijk maak, ben ik vrij van oordeel en kan ik naar alles met liefde kijken. Dat is mijn doel. ❤

  2. Ah….wat ben ik hier blij mee!
    Ook het thema Vergeving….dat blijft bij mij nog steeds ergens in de lucht hangen…Dat is ook nuttig…nuttig om niet te denken dat ik het helemaal begrijp…En hier wordt het uitgelegd..en komt aan! ….dankbaar!!!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *