Intuïtief Leven

ECIW werkboek les 2 – David Hoffmeister

Ik heb alles wat ik zie alle betekenis gegeven die het voor mij heeft

Een cursus in wonderen werkboek lessen met toelichting van David Hoffmeister

Deze mooie les is een herinnering dat alle betekenis uit het bewustzijn voortkomt en bewustzijn is het domein van het ego. Dus alle betekenis die wordt waargenomen in de wereld van tijd en ruimte — de lineaire kosmos — is een projectie van fictie, valse betekenis, valse concepten, valse overtuigingen. Zo lijkt de wereld van lineaire tijd en ruimte te ontstaan; het komt voort uit deze concepten van een zelf dat God niet heeft geschapen. 

Deze concepten hebben een schijnbare werkelijkheid aangenomen in deze wereld en alle ogenschijnlijke betekenis bevindt zich in het bewustzijn en wordt naar de droomwereld geprojecteerd. Deze les toont welke rol de denkgeest speelt in het toekennen van betekenis aan het betekenisloze, in het geven van betekenis aan de beelden. Dit beeldvormend vermogen is het ego: het toekennen van betekenis aan alle beelden we zouden ze zelfs afgodbeelden kunnen noemen — en het genereren van een sluier die het licht van de waarheid en het Licht van God bedekt. In de Bijbel werd ons verteld: ‘Gij zult u geen gesneden beeld maken voor het aangezicht van de Heer, uw God.’ En ja, dit spreekt niet van totempalen of gouden kalveren. Dit spreekt van het hele egoproces van het genereren van betekenis waar er geen is, en het maken van een valse waarneming om het gezicht van Christus te bedekken om zo onze eigen Identiteit te verbergen. 

Zie langzaam, terwijl je door de dag heen gaat, het belang van deze les: ‘Ik heb alles wat ik zie alle betekenis gegeven die het voor mij heeft’. Het brengt de verantwoordelijkheid voor het zicht terug naar de denkgeest, en keert het idee om dat de wereld me vertelt wie ik ben, dat de wereld me vertelt wat ik moet doen — dat idiote idee dat de wereld mijn gemoedstoestand dicteert — omdat deze uiterlijke vorm van oorzakelijkheid volledig foutief is. Er is niets in de tijd dat me maakt tot wie ik ben. Alleen lineaire tijd kan een illusie construeren die me verleidt om mijn ware Zelf als de Christus te ontkennen.

 
Ik heb alles wat ik zie alle betekenis gegeven die het voor mij heeft.

 

Beluister hier David’s lezing en toelichting in het Engels

←  Les 1  

Les 3  →  

10 gedachten over “ECIW werkboek les 2 – David Hoffmeister”

 1. Hallo lezer,

  Ik ben dankbaar voor de uitleg die David bij de lessen geeft.
  Nu dacht ik zelf dat ik de toeschouwer ben, maar dat heb ik vertaald naar het bewustzijn. Nu lees ik dat het bewustzijn het ego toebehoort. Misschien is het mogelijk om hier dieper op in te gaan?

  1. Avatar foto

   Bedankt voor je berichtje, Marry!

   Ja, het woord bewustzijn heeft zoveel verschillende gebruiken en connotaties. In de Cursus wordt het woord ‘bewustzijn’ op een hele specifieke manier gedefinieerd en gebruikt.

   Ik las vanochtend iets in de cursus dat precies die term heel mooi uitlegt. Dit is de volledige paragraaf waar het in voorkwam; ik heb de zin gemarkeerd met <<< >>> :

   “Een openbaring brengt een totale maar tijdelijke opheffing van twijfel en angst teweeg. Het is een afspiegeling van de oorspronkelijke vorm van communicatie tussen God en Zijn scheppingen, en gaat gepaard met het uiterst persoonlijke scheppingsgevoel dat soms in lichamelijke relaties wordt gezocht. Lichamelijke intimiteit kan het niet tot stand brengen. Wonderen zijn echter interpersoonlijk in de ware zin, en voeren tot werkelijke intimiteit met anderen. Een openbaring verenigt je rechtstreeks met God. Wonderen verenigen je rechtstreeks met je broeder. Geen van beide vloeit uit het bewuste voort, maar beide worden daar wel ervaren. <<< Het bewuste is de toestand die tot handelen beweegt, hoewel het hiervan niet de inspiratiebron is. >>> Je bent vrij te geloven wat je verkiest, en wat je doet getuigt van wat je gelooft.” – ECIW (T-1.II.1)

   De term wordt in veel verschillende manieren gebruikt in spiritualiteit. David gaat in deze (Engelse) video er dieper op in, en hoe het wordt bedoeld in de Cursus en hoe we daarin kunnen kijken op een praktische manier met het trainen van de mind: https://www.youtube.com/watch?v=SO7tt_m00xA&t=26s (deze video heeft op dit moment geen Nederlandse ondertiteling)

   Ik hoop dat dit helpt!

   Heel veel liefs 🤗💛💫

   1. Lieve Susannah, wat een mooie uitleg. Dank je wel en ik ga naar de video kijken.
    Super bedankt dat dit al in het Nederlands is.
    Veel liefs , Marry

 2. “Dat idiote idee dat de wereld mijn gemoedstoestand dicteert”
  Zo waar! Laat me dat steeds herinneren 🙏🏼🙏🏼

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *