Intuïtief Leven

ECIW werkboek les 16 – David Hoffmeister

Ik heb geen neutrale gedachten

Een cursus in wonderen werkboek lessen met toelichting van David Hoffmeister

Net zoals in deze wereld computers werken volgens een systeem van enen en nullen (binair systeem), werkt de slapende denkgeest — de gespleten denkgeest — met twee verschillende denksystemen. Dit eenvoudige onderscheid moet door de Heilige Geest worden gemaakt voor de denkgeest die zijn abstracte eeuwige werkelijkheid is vergeten en gelooft dat hij slaapt en droomt en nu een persoon is in een wereld buiten zichzelf. Hij is vergeten dat er een eenvoudig onderscheid is tussen twee denksystemen. Het ene denksysteem schept zijn eigen gelijkenis, en het andere denksysteem — dat vals is — maakt zijn eigen gelijkenis.

En nu gaan we de subtiliteit van het oordeel zien: dat alles wat ik denk dat ik denk over een persoon, een plaats, een situatie — in het verleden, in de toekomst — stuk voor stuk, elk van die gedachten, gemaakt zijn door bedrog, door het ego. In de eeuwigheid zijn er geen personen, plaatsen of dingen. De eeuwigheid, het Koninkrijk der Hemelen, is abstracte liefde en eenheid. En de gedachten die uit eeuwigheid voortkomen, delen de kenmerken van eeuwigheid. Ze scheppen als zichzelf. Liefde schept liefde. Harmonie schept harmonie. Oneindigheid schept oneindigheid. En egoïstische gedachten, die geen basis hebben en uit het niets ontstaan, maken beelden naar hun gelijkenis en zijn één met die beelden. Dus we zijn aan het leren, en we openen ons voor het besef dat de gedachten die het bewustzijn doorkruisen, de gedachten in het bewustzijn van het verleden en de toekomst, van beelden, betekenisloos zijn omdat ze geen werkelijkheid, geen bron hebben. En het idee van vandaag — ‘Ik heb geen neutrale gedachten’ — neemt het idee weg dat gedachten graden hebben — graden van werkelijkheid — alsof er graden van valsheid zijn of graden van werkelijkheid; alsof valsheid niveaus kan hebben, of werkelijkheid niveaus zou kunnen hebben.

We richten ons op de kracht van het denken. Zoals Jezus zegt: ‘Elke gedachte die jij hebt draagt bij tot waarheid of illusie; ze breidt ofwel de waarheid uit of vermenigvuldigt de illusie.’ Degenen die bijdragen aan de waarheid breiden zich voor eeuwig en altijd uit — ze stralen alleen maar liefde uit. Dat zijn werkelijke gedachten. En in deze beginnende mindtraining komen we allereerst tot de erkenning dat we ons niet bewust zijn van werkelijke gedachten, dat werkelijke gedachten verborgen zijn onder betekenisloze gedachten — en die vullen het bewustzijn, ook al is de denkgeest letterlijk leeg wanneer dit zich voordoet. Deze les gaat ook verder met het besef dat elke gedachte óf vrede óf oorlog brengt, óf liefde óf angst, en dat een neutraal resultaat onmogelijk is omdat een neutrale gedachte onmogelijk is.

Dat is echt de kern van de les van vandaag: een neutrale gedachte is onmogelijk. Gedachten zijn zo krachtig dat ze een direct gevolg hebben voor de denkgeest. Denk je met God, denk je met Liefde, met Waarheid, met de Bron, dan ben je onmiddellijk vredig en liefdevol. Maar als je ergens anders in gelooft, in welke andere gedachte dan ook, ben je onmiddellijk in conflict — dan is er een oorlog in de denkgeest. Nogmaals, dit is geen echte oorlog omdat God geen angst en oorlog en conflict heeft geschapen.

Toch is er in het bewustzijn geen enkele neutrale gedachte, nooit. Dus dit geeft een nieuwe betekenis aan de leer van Jezus in de tekst dat je veel te tolerant bent tegenover het afdwalen van de denkgeest. Het geeft een nieuwe betekenis — diepere betekenis — aan Jezus’ leer dat een ongetrainde denkgeest niets kan bereiken. Dit hier toont ons, alleen al in les zestien, de absolute noodzaak, het belang, de verplichte aard van mindtraining. Daarom moet elke dag, elk moment, besteed worden aan mindtraining. In de wereld is mindtraining onbekend; er wordt wel nagedacht als mensen zeggen: ‘Ik ga naar mijn yogales,’ maar zelfs in die zin denken ze meestal dat ze hun lichaam trainen. Naar tennisles gaan of aan stretching doen, krachttraining, diëten, huwelijkstrainingen, trainingen voor tijdmanagement — al deze dingen kunnen alleen betekenisvol worden als ze gebruikt worden voor mindtraining.

Zelfs het laatste voorbeeld dat ik gaf — tijdmanagement — als je tijd aan Jezus geeft, aan de Heilige Geest, zal deze prachtige Aanwezigheid van liefde de tijd voor je regisseren — alle tijd. Als je tijd overgeeft aan de Geest, zal de Geest het concept van tijd gebruiken — van momenten, van uren, van dagen, van gebeurtenissen — de Geest zal het allemaal gebruiken, om het geloof in lineaire tijd ongedaan te maken, en je diep mee te voeren naar de aanvaarding van de Verzoening, naar een stille en kalme en rustige denkgeest die niets hoeft te doen — naar een staat van denkgeest waarin er geen doener is, niets hoeft te worden gedaan, niets hoeft ooit gedaan: pure stilte, het Koninkrijk der Hemelen. Oefen dus vandaag met mij:

 
Ik heb geen neutrale gedachten.

 

Beluister hier David’s lezing en toelichting in het Engels

←  Les 15  

Les 17  →  

6 gedachten over “ECIW werkboek les 16 – David Hoffmeister”

  1. Marianne Heijerman

    Het is erg behulpzaam om de aanvulling van David elke ochtend erbij te lezen. Dank jullie voor deze mogelijkheid. Het komt dan toch weer anders binnen. 🙏❤

  2. Ine van Gisbergen

    Het inzicht is weer verdiept vandaag dankzij deze tekst en de combinatie van de tekst uit het tekstboek en de werkboekles. Zo fijn! ❤️

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *