Intuïtief Leven

ECIW blog God-afhankelijk zijn

Hoe kan ik afhankelijkheid loslaten en tot vertrouwen komen?

Vraag: Ik weet – omdat je me dat verteld hebt – dat er geen problemen zijn los van je denkgeest. En de enige oplossing voor het probleem bevindt zich in je denkgeest en is op dit moment beschikbaar. Dat vind ik prachtig. Nu over iets wat heel werkelijk lijkt: mijn baan, leven van loonstrook naar loonstrook en dit als mijn bron van inkomsten zien. Hoe kan iemand zichzelf uit dat perspectief losmaken en erop vertrouwen dat alles goed komt? Ook zou ik graag mijn leven met iemand willen delen maar het gebeurt niet. Soms denk ik dat dit komt omdat ik altijd maar afwacht, wacht tot er iets verandert. Ik weet dat ik dit gecreëerd heb en dat het een illusie is. Ik heb wat hulp nodig om hieruit te komen. Zou je me hier wat inzicht in kunnen geven? Dank je wel.

Antwoord: Dank je voor het schrijven en delen van wat je bezighoudt. Het lijkt inderdaad een grote omslag te zijn – de vele ‘problemen’ van de wereld te zien als één vervormde waarneming gebaseerd op één onjuiste overtuiging. Door zo lang in een verduisterd glas te kijken kunnen illusies voor de denkgeest die door de duisternis geconditioneerd is, vast lijken te staan en als werkelijkheid worden aanvaard. De eerste lessen van het werkboek van de Cursus zijn bedoeld om deze vastgezette en vervormde waarneming los te maken, zodat het wonder, een nieuwe waarneming, kan worden aangenomen.

Het is altijd behulpzaam eraan herinnerd te worden dat de dingen in deze wereld nooit zijn wat ze lijken te zijn. Het doel dat je elke dag voor ogen houdt en met je meedraagt, bepaalt de ervaring die je hebt. Voor het ego dient een baan om geld te verdienen, te overleven en voor eigenwaarde En twee lichamen die onder één dak wonen dienen voor intimiteit en privacy en om in je behoeften te worden voorzien. Voor het ego is er angst verbonden aan het verlies van een baan of een partner, omdat zij ‘bronnen’ lijken te zijn voor het vervullen van belangrijke ‘behoeften’. Maar wanneer de denkgeest zich opent voor wonderen, ontvangt de denkgeest een fris nieuw doel voor alles.

De focus verschuift van ‘wat kan ik krijgen’ naar ‘wat kan ik uitbreiden’. Deze verschuiving van doel opent een pakhuis vol wonderen die binnenin zijn blijven liggen, wachtend om weggegeven te worden. Het voelt heerlijk om liefdevol, vriendelijk en niet-oordelend te zijn, en er begint zich een momentum op te bouwen in de uitingen van liefde. De Heilige Geest leidt de ontwakende denkgeest naar binnen naar een ervaring van heelheid en een gevoel van voltooiing. De beweging van ontwaken verdrijft gevoelens van schaarste, behoeftigheid en gebrek terwijl de vreugde van geven zoals God geeft het overneemt.

'De beweging van ontwaken verdrijft gevoelens van schaarste, behoeftigheid en gebrek terwijl de vreugde van geven zoals God geeft het overneemt.'

Elke baan en elke relatie is niets meer dan een leermogelijkheid. En ongeacht de duur van de specifieke opdracht, is het leren altijd maximaal. Het hoogst haalbare wordt geleerd, en het ogenschijnlijke ‘einde’ van een relatie of baan is niet een werkelijk ‘einde’. Beslissingen worden continu genomen en vloeien voort uit het doel dat de denkgeest voor ogen heeft. Het is heel behulpzaam om jezelf af te vragen ‘Waartoe dient het?’ bij de manieren waarop je tijd gebruikt. Hierdoor kom je in contact met wat je belangrijk vindt en waarvan je gelooft dat het de moeite waard is.

De Heilige Geest helpt de denkgeest tijd te besparen door een heel ander doel voor tijd aan te reiken. De focus van de Heilige Geest is altijd het nu, want het nu is het beslissingspunt en het punt van macht. Het ego negeert het nu en blijft gefixeerd op het verleden en de toekomst. Het ego biedt de denkgeest doelen die nooit bereikt kunnen worden en afleidingen en zijwegen die nergens toe leiden. Wanneer je een doel overweegt, sta dan open voor het ‘doel’ van huidige vrede. Sta open voor de ervaring van goddelijke rust.

Overvloed is innerlijke vrede, en de doelen van het ego volgen een andere definitie van ‘overvloed’. Groter, beter, sneller en meer zijn spoken in de glinstering  van misleiding door het ego, maar door het nastreven van deze spoken los te laten komt de denkgeest tot een werkelijke staat van rust en kalmte. De Heer herstelt de rust van de denkgeest die natuurlijk is voor het Kind van de levende God. Het najagen van specifieke vormen is een hopeloze zoektocht die nooit blijvende bevrediging biedt. Als de denkgeest stopt met najagen en naarstig zoeken, verschijnen de getuigen en symbolen van het licht binnenin in het bewustzijn.

Als het overwegen van een verandering in een ‘werksituatie’ of het overpeinzen van een bepaalde ‘relatiemogelijkheid’ gevoelens van luchthartigheid en vreugde oproept, wees dan bereid om door de deur te stappen en de ‘nieuwe’ mogelijkheid binnen te gaan. Keer op keer, wees bereid. De Heilige Geest biedt de ontwakende denkgeest steeds ruimere en meer flexibele zelfconcepten aan naarmate hij dichter bij vergeving komt.

Iedere verschuiving en iedere opening naar het licht wordt door het ego als angstig ervaren, want het ego en zijn kunstmatige begrenzingen worden verdreven. Blijf gefocust op wat je wilt uitbreiden en geven, en hecht geen geloof aan voorbije gedachten van ‘krijgen’ en ‘bereiken’. Verlossing is het herstellen van de denkgeest, en het middel is altijd vrede. Herinneringen en vormen uit het verleden kunnen niet worden hersteld, want zij waren de spoken die de huidige vrede verduisterden.

Alles in deze wereld is achterstevoren en ondersteboven. Toekomstig verlies is niet de angst; je verbinden in het heden is jouw grote angstbeeld. Wanneer de denkgeest niet langer in het lokaas van ego-bezigheden en afleidingen bijt, blijft de eenvoudige intimiteit van de Liefdevolle Gedachte over. En de grote verrassing van de innerlijke reis is de herkenning van het ene Zelf als de Christus!

'En de grote verrassing van de innerlijke reis is de herkenning van het ene Zelf als de Christus!'

ECIW God-afhankelijk zijn

Wees actief in het in twijfel trekken van overtuigingen, angsten en beperkingen, want het ‘innerlijke werk’ van toestaan dat de denkgeest wordt vrijgemaakt is je fulltime ‘baan’. Bescherm je vrede door je bewust te blijven van het doel van de Heilige Geest voor elke schijnbare situatie die zich voordoet. Dit doel zal groeien en groeien in je bewustzijn en je heilige denkgeest volledig verlichten. Ik ben met jou verbonden in dit doel, en wie God als één schiep, kan niet falen zijn eenheid te herkennen. Ik ben de hele weg bij je!

Liefs,
David

2 gedachten over “Hoe kan ik afhankelijkheid loslaten en tot vertrouwen komen?”

  1. fijn zo’n brief of blog, ik lees nu voor de tweede keer de cursus in wonderen en het lijkt wel of ik heel andere dingen lees! Soms een hoofdstuk die ik zo naar binnen krijg en dan weer een heel stuk, 3x lezen en het komt niet binnen, heb er wel heel veel steun aan, zeker in deze tijd. wat mij helpt is de gedachtegang dat ik geen slachtoffer maar overlever ben, voelt even anders. vaak zeg ik ook:”heilige Geest neem het even over, want ik kan hier effe niks mee”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *